Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Εξυγίανση??? Που? Πως?? Πότε??


Ο Χρήστος Μουτσάκης γράφει στο sday.gr για την προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη των στημένων αγώνων. 

Σούπερ Λίγκα και ΕΠΟ οφείλουν να συμπληρώσουν το λειψό πρωτάθλημα με ομάδες οι οποίες δεν είχαν καμία συμμετοχή στο σκάνδαλο της βρομιάς με τα στημένα. Αυτές είναι η Λάρισα, ο Πανσερραϊκός, ακόμα και ο Ηρακλής
 
Στημένοι αγώνες, υπόδικοι παράγοντες, υπόδικες ομάδες, εισαγγελείς που -κατά γενική ομολογία- αργούν να κάνουν τη δουλειά τους, επιτροπές που για ίδιες υποθέσεις παίρνουν διαφορετικές αποφάσεις, μια Ομοσπονδία η οποία αδυνατεί ή δεν θέλει να ξεβρομίσει τον χώρο και μια Σούπερ Λίγκα που το πρωτάθλημα των δεκαέξι ομάδων το διεξάγει με δεκατρείς, αποτέλεσμα της βιασύνης της να ξεκινήσει ντε και καλά το πρωτάθλημα στα τέλη του Αυγούστου, λες και το φετινό καλοκαίρι δεν διέφερε σε τίποτα από το προηγούμενο…
 
Είναι να σε πιάνει κατάθλιψη παραμονή (κι ανήμερα στην ίδια κατάσταση θα είμαστε) του αγώνα της Εθνικής μας ομάδας με τους Κροάτες, στο δρόμο για το  Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε Πολωνία και Ουκρανία. Εχω την εντύπωση ότι όλα θα μπορούσαν να είχαν τρέξει πολύ πιο γρήγορα και να είχαν τελειώσει πολύ νωρίτερα.  Αναρωτιέμαι γιατί δεν είχαν την ίδια άποψη κι αυτοί που έπρεπε να ρίξουν φως στο σκάνδαλο της βρομιάς και να τιμωρήσουν αυτούς που το βρόμισαν. Ολοι λένε ότι επιθυμούν την εξυγίανση. Το λέει η ΕΠΟ, το υποστηρίζει η Σούπερ Λίγκα, το «επιθυμούν» οι παράγοντες των ομάδων, έχουν χρέος να το πράξουν οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς, στους οποίους δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία να τους μελετάμε επί χρόνια για την προσφορά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά έτσι όπως πάνε μάλλον θα την χάσουν.
 
Τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη ότι κάποιοι έστηναν κι αυτοί ήταν πολλοί, αποδείχθηκε ότι ακόμα και οι σοβαρές κρίσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζονται με προχειρότητα, αν όχι με απάθεια. Το πολύ χειρότερο είναι ότι υπάρχει συγκάλυψη. Μπήκε φυλακή ο Μπέος, μπήκε και βγήκε ο Ψωμιάδης, μπήκε και ο Τσακογιάννης. Και τελειώσαμε; Οι υπόλοιποι; Εγώ και φαντάζομαι οι περισσότεροι από εσάς, αλλιώς το είχαμε φανταστεί το έργο, μετά από όσα προλάβαμε να ακούσουμε από το εισαγγελικό πόρισμα της κ. Παπανδρέου, το οποίο προέκυπτε από τις συνομιλίες των εμπλεκομένων, μέχρι να μας στερήσει αυτή την «χαρά» (της δημόσιας διαπόμπευσής τους) ο Σοφοκλής Πιλάβιος.
 
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ έχει περισσότερο το ρόλο του παρατηρητή σε αυτή την ιστορία. Ποτέ δεν βγήκε μπροστά, ποτέ δεν έκανε το κάτι παραπάνω για να πείσει ότι θέλει την εξυγίανση και ότι την θέλει εδώ και τώρα. Η κατάθεσή του για τα στημένα ήταν μερικά μισόλογα, με τα οποία δεν φάνηκε να προχωρά ούτε εκατοστό η υπόθεση. Επειδή δεν πολύ πιστεύω στις συμπτώσεις, πιο πολύ μου έμοιαζε ότι πήγε να καταθέσει στον αθλητικό εισαγγελέα επειδή την προηγούμενη μέρα του έγραψε ο Βασίλης Σαμπράκος στο «www.sport-fm» πώς μετά τον Ψωμιάδη είναι η σειρά του να περάσει από τον εισαγγελέα, παρά ότι το έκανε για να βοηθήσει τους εισαγγελείς στο έργο τους.
 
Οι εισαγγελείς φέρουν μεγάλη ευθύνη για το ότι τραβάει σε μάκρος αυτή η υπόθεση, χωρίς να ξεδιαλύνουν ουσιαστικά το τοπίο και να αποδώσουν ευθύνες εκεί που αναλογούν. Για παράδειγμα: Το κατηγορητήριο για τον Αστέρα Τρίπολης είναι λειψό. Λείπει μια συνομιλία του Μπάκου με τον Μπέο την οποία γνωρίζουμε και δεν υπάρχει στο κατηγορητήριο. Θα πείτε: μπορεί να υπάρχει στο τρίτο κύμα των διώξεων που το περιμένουμε τις επόμενες μέρες. Το κατηγορητήριο σε… δόσεις δεν βοηθάει στο να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πώς κινήθηκε και συμπεριφέρθηκε η συγκεκριμένη ομάδα και ορισμένοι από τους παράγοντές της, ώστε να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις. Αντ΄ αυτού η υπόθεση σέρνεται κι αν τελικά επιβληθούν οι κυρώσεις θα επιβληθούν με αρκετή καθυστέρηση.
 
Το παράδειγμα του Αστέρα είναι εντελώς τυχαίο,  γιατί Αστέρες σε αυτή τη βρόμικη υπόθεση υπάρχουν αρκετοί πολλοί. Είναι τρανταχτό παράδειγμα, όμως, που εκτός από τα λειψά κατηγορητήρια αποκαλύπτει και το έλλειμμα στη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το σοβαρό σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια.
 
Από την άλλη υπάρχει η Σούπερ Λίγκα, η οποία παρακολουθεί αμέτοχη σε ότι συμβαίνει, λες και δεν είναι αυτή που διοργανώνει το κολοβό πρωτάθλημα. Αντί να συζητήσει με την ΕΠΟ ώστε να βρεθεί άμεσα μια καθαρή λύση για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα με 16 ομάδες και να πάψει να είναι κάτι σαν πρωτάθλημα, παρακολουθεί ως θεατής και περιμένει χωρίς να ξέρει τι είναι αυτό που περιμένει.
 
Για τη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΟ είναι υπόθεση δέκα λεπτών να αποφασίσουν ποιες ομάδες πρέπει και δικαιούνται να μπουν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Πρέπει να είναι ομάδες οι οποίες δεν είχαν καμία (μα καμία) συμμετοχή στο σκάνδαλο της βρομιάς με τα στημένα. Αυτές οι ομάδες είναι η Λάρισα, ο Πανσερραϊκός, ακόμα και ο Ηρακλής. Η επιλογή είναι εύκολη αρκεί να αποφασίσει τι πρωτάθλημα θέλεις να κάνεις και με ποιους. Και από οι εισαγγελείς ας κάνουν τη δουλειά τους…

Πηγή : www.sday.gr

Σχόλιο: Τελικά ίσως να μην είμαστε μόνοι σαν τους Γαλάτες.... 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: