Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Μπλέξατε τα Μπούτια σας


Σήμερα ξεκινάει το πρωτάθλημα και δεν θυμάμαι πιο παράδοξη έναρξη πρωταθλήματος στην ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Αναβολές θυμάμαι.
Θυμάμαι και κουτσουρεμένες αγωνιστικές. Θυμάμαι και απεργίες στην πρεμιέρα σαν αυτές που κάνουν π.χ. οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές αυτό το Σαββατοκύριακο. 

Δεν θυμάμαι όμως να ξεκινάει ένα πρωτάθλημα χωρίς να ξέρουμε ποιοι θα πάρουν μέρος και πότε κάποιοι από αυτούς θα παίξουν! Μετά τα ασφαλιστικά μέτρα της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου κατά της απόφασης της ΕΕΑ και φυσικά έπειτα από την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου για τον Ηρακλή, υπάρχουν πλέον οκτώ ομάδες (Καβάλα, Ολυμπιακός Βόλου, Πανσερραϊκός, ΑΕΛ, Λεβαδειακός, Δόξα Δράμας, Τρίπολη και Ηρακλής) που διεκδικούν τρεις θέσεις! Μάλιστα όλα τα σενάρια σχεδόν είναι ανοιχτά: κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η τελική λύση, αν και η αλήθεια είναι πως τις μικρότερες ελπίδες έχουν ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα.
Εποπτεία 
Η απόφαση της ΕΕΑ να διαλύσει (ουσιαστικά) τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα υπήρξε ένα είδος επίδειξης πυγμής του κράτους –μόνο που η πολιτεία δεν μπορεί να αναλάβει την εποπτεία του πρωταθλήματος, όσο κι αν θα το ήθελε. Ο βασικός λόγος είναι ότι οι πολιτικοί έχουν χειρότερα μυαλά ακόμα και από τους παράγοντες. Από τη στιγμή που ο Γερουλάνος μέσω της ΕΕΑ έδειξε ότι δεν φοβάται να επέμβει, καταστρατηγώντας ουσιαστικά και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, ήταν επόμενο ότι θα ακολουθούσαν κι άλλοι πολιτικοί. Η απόφαση για τον Ηρακλή π.χ. ήταν γνωστή στη Θεσσαλονίκη από το πρωί και στηριζόταν στην πληροφορία ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καστανίδης ,συναντήθηκε με τους ανθρώπους του «Γηραιού» και άκουσε τα δίκια τους. Μετά υποθέτω ότι ο πρόεδρος του Διαιτητικού Δικαστηρίου, κ. Σφυρής, άκουσε τον Καστανίδη που παραμένει προϊστάμενός του –κι επειδή πάτημα για να στηριχτεί η έφεση υπήρχε (η τιμωρία της πλαστογραφίας υπάρχει στον αθλητικό κώδικα), η έφεση έγινε δεκτή. Ηταν και η εκπροσώπηση του Ηρακλή αυτή τη φορά καλύτερη: κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι την ενημερότητα την πλαστογράφησε το μηχάνημα του fax, όπως είχε πει ο Τάκης την πρώτη φορά!
Εκδοση 
Χθες πέτυχαν και ο Βόλος και η Καβάλα την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων που ουσιαστικά απαγορεύουν στην ΕΕΑ να εκδώσει πιστοποιητικό για τον Λεβαδειακό και τη Δράμα που ετοιμάζονταν να πάρουν τις θέσεις τους: το πρωτάθλημα θα συνεχιστεί για πολύ σίγουρα με 16 ομάδες (!) και ίσως και με 14, αν συνεχιστεί η εκκρεμότητα με τον Ηρακλή και την Τρίπολη. Υπάρχει μάλιστα ένα εφιαλτικό σενάριο που θα σας το πω, για να σας πιάσει πονοκέφαλος όπως έπιασε και μένα όταν το ανακάλυψα. Μπορεί το Διαιτητικό Δικαστήριο να δικαιώσει και την ΑΕΛ και τον Πανσερραϊκό και να στείλει πίσω την απόφαση που καταργούσε τους υποβιβασμούς της Καβάλας και του Βόλου στην Εφέσεων. Αν η Εφέσεων δεχτεί την απόφαση της πειθαρχικής της Λίγκας (που ήταν και η καλύτερη) και δικαιώσει τη Λάρισα και τις Σέρρες, σε αυτή την περίπτωση θα κινηθούν εναντίον της απόφασης ο Λεβαδειακός και η Δράμα. Οχι όμως μόνο αυτοί. Δεν τελειώσαμε!
Εφέσεων

Αν χάσει το δικαστήριο από τον Ηρακλή, θα κινηθεί και η Τρίπολη διεκδικώντας τη θέση του Πανσερραϊκού –αφού τερμάτισε πιο ψηλά από αυτόν! Τι σημαίνει αυτό; Γύρω στους δύο μήνες δικαστήρια με το πρωτάθλημα να συνεχίζεται (;) κανονικά. Οποιος δικαιωθεί στο τέλος θα πρέπει να παίξει 30 ματς σε πέντε μήνες! Νομίζετε ότι τελειώσαμε; Λάθος! Στο μεταξύ θα έχουν κληθεί από την πειθαρχική για τα στημένα και άλλες τέσσερις-πέντε ομάδες: Κέρκυρα, Τρίπολη, Λεβαδειακός είναι οι πρώτοι στη λίστα του Φάκου. Αν καταπέσει η απόφαση της Εφέσεων, που επέβαλε αντί για υποβιβασμούς τιμωρίες αφαίρεσης βαθμών, μπορεί κι αυτοί να αντιμετωπίσουν ποινή υποβιβασμού!
Αν, λέμε 

Μπορεί να γίνουν όλα αυτά; Τίποτα δεν αποκλείεται. Αλλωστε πρωταθλήματα με εκκρεμότητες έχουν γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν. Κάποτε, όχι παλιά, μόλις το 2004, η Καβάλα και ο Αγροτικός Αστέρας περίμεναν τρεις μήνες για να μάθουν αν θα παίξουν στη Β' ή στη Γ' Εθνική! Φέτος προβλέπω ότι αν τα πρωταθλήματα της Β' και της Γ' αρχίσουν (αν, λέμε) ως ορατή ημερομηνία λήξης τους προβλέπεται το 2014
–εκτός αν καταστραφεί ο κόσμος το 2012 και γλιτώσουμε.
Αίθουσες

Γιατί φτάσαμε σε αυτό το απίθανο χάλι; Γιατί η Λίγκα, η ΕΠΟ και η πολιτεία αρνήθηκαν να καθίσουν σε ένα τραπέζι να ξεμπερδέψουν το κουβάρι. Η Λίγκα μοιάζει να πενθεί για τους υποβιβασμούς του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας και σε ένδειξη πένθους βλέπει ένα πρωτάθλημα να καταστρέφεται χωρίς να παίρνει την παραμικρή πρωτοβουλία. Στην ΕΠΟ ο Σοφοκλής Πιλάβιος παίζει τον αγαπημένο του ρόλο του Πόντιου Πιλάτου: απαγόρευσε στην ΑΕΛ και τον Πανσερραϊκό να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια για το μπλοκάρισμα του πρωταθλήματος, αλλά τον Βόλο και την Καβάλα δεν τους φρέναρε! Ο Γερουλάνος τέλος πιστεύει ότι όλο αυτό το μπάχαλο δείχνει τη θέληση της πολιτείας να καθαρίσει το πρωτάθλημα. Το οποίο ξεκινάει κανονικά, αλλά στις αίθουσες των δικαστηρίων.          
Διαιτησία
Ο Κύρος Βασάρας πρέπει να είναι τυχερός άνθρωπος. Ενώ φέτος το καλοκαίρι διαλυόταν το σύμπαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτός κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να γίνει αρχιδιαιτητής. Πρέπει από το 2005 και έπειτα να είναι ο πρώτος που προέκυψε χωρίς να έχει προηγηθεί νταραβέρι, δηλαδή χωρίς να ψάχνουν στην ΕΠΟ κάποιον που θα μπορούσαν να πουλήσουν σε όλους ως δική τους, τάχα μου, επιλογή! Φέτος τον ΠΑΟ δεν τον ρώτησε κανένας, την ΑΕΚ έχουν σταματήσει να τη ρωτάνε από χρόνια, στον ΠΑΟΚ άκουσαν το όνομα του Κύρου με ανακούφιση. Αλλά ούτε κι ο Ολυμπιακός πολυασχολήθηκε: θορυβημένοι στον Πειραιά από τις εισαγγελικές έρευνες, το τελευταίο που θα ήθελαν να χρεωθούν είναι και παρασκηνιακό νταραβέρι με τον Πιλάβιο για την τοποθέτηση του αρχιδιαιτητή. Οχι, πάντως, ότι θα είχαν αντίρρηση για τον Κύρο –ίσα ίσα.

Οι πίνακες του Κύρου δείχνουν πως πήρε αμέσως το πράγμα πολύ στα σοβαρά. Εμειναν εκτός ο Καλόπουλος και ο Μάνταλος (τα ονόματα των οποίων δίκαια ή άδικα ακούγονται στις κασέτες), έμειναν έξω ο Παμπορίδης και ο Σταθόπουλος (οι δύο περισσότερο ευπρόσδεκτοι από Ολυμπιακό και ΠΑΟ αντίστοιχα), έμεινε έξω ο Τσινιάρης (που όπως ακούσαμε εξηγούσε στον Μπέο τις αποφάσεις του). Δεν πρόκειται για κάποιου τύπου επανάσταση, αλλά είναι ένα μήνυμα προς όλους: ο Κύρος λέει με το καλημέρα ότι πέρα από βαθμούς παρατηρητών και άλλα τέτοια τερτίπια κάθε διαιτητής κουβαλάει μια ιστορία κι ο Κύρος τις ιστορίες τις ξέρει.
Ανέβασε και πολλούς από τη Β' Εθνική –άλλους δίκαια και άλλους παίρνοντας ρίσκο. Θα τους δούμε και θα τους αξιολογήσουμε εν καιρώ. Μέχρι τότε τους δίνω μια μικρή περίοδο χάριτος: το κολωνάκι για τη διαιτησία θα επανέρθει όπως το ξέρετε λίαν συντόμως. Μέχρι τότε ελπίζω παλιοί και νέοι να μας εντυπωσιάσουν.        

Λευτεριά 

Εντυπωσιακό σίγουρα το γεγονός ότι στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη το βράδυ υπήρχαν όλα κι όλα δύο πανό: το πρώτο έγραφε «Τζίγκερ, πούλα» και ήταν αναμενόμενο, το δεύτερο «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και αποτέλεσε έκπληξη! Πριν από το ματς μοιράζονταν και φυλλάδια στον κόσμο που πήγαινε στο γήπεδο για να μάθει τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού και παρευρισκόμενοι σεκιουριτάδες ισχυρίζονταν χθες ότι ήταν αυτά που ξεσήκωσαν τους Ισραηλινούς, που επιτέθηκαν με κροτίδες στους οργανωμένους του ΠΑΟ!
(Είδηση βέβαια ότι για πρώτη φορά ξεσφηνώθηκε ο Γόντικας στα επίσημα ως άνθρωπος του Βαρδινογιάννη.  Ο πρόεδρος αντέδρασε με ψυχραιμία, όπως έπρεπε δηλαδή).   

Πηγή: sday.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: